Marturii nunta

Te-ai intrebat vreodata de ce invitatii de la nunta primesc marturii nunta si de unde moda aceasta?

Daca stam putin si facem o analiza mai in amanunt asupra trecutului aflam ca marturiile nu sunt prezente de azi de maine ci din vremea aristrocratiei franceze. Fiind un gest frumos, acela de a oferi mici marturii celor care participa la un eveniment, nunta, botez, onomastica, acest obicei a rezistat destul de bine in timp, astazi fiind nelipsit din lista de pregatiri a oricarui eveniment. Incet incet acest frumos obicei de a oferi marturii nunta ieftine s-a extins in intreaga lume.

In Grecia marturiile erau migdale confiate numite si „bom yara”. In Orientul Mijlociu mireasa impartea oaspetilor cinci migdale care fiecare in parte avea insemnatatea ei: fertilitate, longevitate, bogatie, sanatate si fericire. In Spania, ca si in Franta, istoria spune ca marturia arata credinta in proprietatile benefice ale zaharului pentru sanatate, oaspetilor li se dadeau bomboane de ciocolata care simbolizau implinirea si fericirea. In Anglia se ofereau „noduri” de mana, realizate din panglici si dantele pretioase.

O privire atenta asupra istoriei te va face sa vezi insemnatatea acestor marturii inca de la aparitia lor.

Marturiile de nunta sunt mici cadouri pe care le ofera mirii invitatilor in scop de multumire pentru participarea acestora la marele eveniment. Acestea sunt mici simboluri de apreciere destinate de a fi luate acasa la finalul evenimentului. Astazi modelele de marturii pentru nunta sunt nenumarate si limitate doar de imaginatia noastra. Indiferent daca iti faci tu marturiile sau le cumperi, acestea trebuie sa reflecte gustul vostru, sa se potriveasca cu decoratiunile de pe mese, macar ca si paleta coloristica, si sa vina ca si o completare la intreaga atmosfera a nuntii.

marturii nuntaToate marturiile sunt frumoase, si sunt foarte multe obtiuni si idei creative din care te poti inspira, asta pe langa cele traditionale cu migdale glazurate. Puteti alege o tema care sa se potriveasca cu nunta si cu bugetul vostru.

Marturii nunta – O istorie interesanta

Daca ati fost vreodata la o nunta, cu siguranta nu ati plecat cu mana goala de acolo. La la bomboane frumos ambalate si pana la diverse obiecte personalizate cu poze si numele mirilor sunt oferite cu mare drag de proaspetii insuratei oaspetilor lor.

Marturii nunta – aparitia

„Nodurile” de dragoste

Una din cele mai vechi marturii de nunta dateaza din secolul al XVI-lea si a aparut in Anglia. Era traditie ca mirii sa ofere invitatilor „noduri” de dragoste confectionate din dantela sau panglici fine ca simbolistica a legaturii de iubire dintre cei doi.

Bombonierele

marturii nunta handmadeAristrocratii europeni, in special cei din Franta si Italia, cu veacuri in urma, ofereau oaspetilor un mic cadou numit bomboniere, cadouri care in timp sau oferit si cu ocazia zilelor onomastice sau la alte evenimente. Bomboniera era de fapt un recipient din cristal sau portelan in care se gaseau cubulete de zahar.

Mult noroc

O nunta inseamna o ocazie norocoasa, si prin faptul ca oaspetii primeau din partea mirilor acele bomboniere era ca si cum acestia ar fi primit si ei noroc. In mare parte aceste marturii bomboniere constau in cinci migdale invelite frumos si reprezinta fertilitatea, sanatatea, bogatia, fericirea si longevitatea.

Migdalele Iordanului

Marturiile au evoluat de-a lungul timpului si cofetarii au inceput sa faca migdale confiate. Aceasta traditie este pastrata si astazi si se numesc migdalele colorate ale Iordaniei, marturii oferite la mai toate ocaziile aducatoare de bucurii.

Bucuria unei nunti

Cand vine vorba de marturiile pentru nunta deja ne putem gandi la o sumedenie de variante. In timp ce americanii ofera marturii nunta handmade in functie de tema nuntii, foarte multe tari au ramas la varianta traditionala.

 • La o nunta italiana te astepti sa primeasca migdale glazurate cu ciocolata sau migdale de Iordania
 • La nunta spaniola oaspetii primesc mici atentii, barbatii pot primi trabucuri si doamnele mici aranjamente florale
 • In Rusia marturiile constau in diferite obiecte cu imagini, lumanari sau dulciuri
 • La nuntile irlandeze este traditie ca oaspetii sa primeasca clopotei de nunta mici
 • In India o marturii de nunta norocoasa este un mic elefact artizanal

Incepand cu secolul al treisprezecelea cuplurile care se casatoresc au oferit oaspetilor care participau la marele eveniment marturii in drept de recunostinta pentru prezenta acestora. Astazi marturiile pentru nunta sunt folosite in intreaga lume.

Micile cadouri pot varia in functie de:

 1. cultura
 2. buget
 3. gusturile mirilor
 4. tema nuntii

Alegerea marturiilor

Cand vine vorba de alegerea marturiilor decizia e foarte grea si optiunile sunt nelimitate. Multi aleg un obiect mic care sa ii reprezinte. Pentru cei cu bugete mai mari o sticla de vin cu o eticheta personalizata este un mod excelent de a marca momentul. Multe din aceste marturii pot fi personalizate cu numele si data fericitului eveniment.

Se intampla adesea ca mirii sa nu acorde o mare importanta acestor marturii nunta handmade, lucru destul de nefericit, deoarece marturiile de nunta sunt parte semnificativa a evenimentului respectiv cu care oaspetii v-or pleca acasa si pe care o vor pastra amintindu-si, chiar si peste ani, de ziua respectiva.

Daca ai de gand sa te casatoresti stii bine ca din marea lista a planificarii nuntii fac parte si marturiile pentru nunta. Chiar trebuie sa cheltuiesti bani pe aceste marturii nunta ieftine? Raspunsul e DA, acea mica marturie are un simbol aparte si va oferi oaspetilor un memento frumos din ziua respectiva.

Sugestii de marturii nunta traditionale

Puteti pune bucatele din torul miresei in cutiute si sa le oferiti oaspetilor, rame cu poze ale mirilor, lumanari marturii personalizate, dulciuri in cutiute legate cu panglici frumoase.

Marturii nunta etnice

De foarte multe ori intalnim marturii precum sticle mici de saki japoneze, obiecte aducatoare de noroc, bomboane de martipan din Scandinavia sau, de ce nu, bomboane de ciocolata elvetiene.

Marturii nunta handmade

Multe dintre mirese aleg sa isi faca propriile marturii de nunta:

  • borcanele mici umplute cu bomboane sau miere si legate cu frumoase panlicute
  • cosulete din tiul cu bombonele
  • lumanari legate cu dantele
 • colivii mici decorate cu flori

Marturii nunta tematice

Daca aveti o nunta tematica este bine sa pastrati aceeasi tema si in alegerea marturiilor.

Save

Save

Comentariile sunt închise.