Cum obtinem lumanari sculptate?
Ceva teorie despre baza lumanarii, punctul de topire, adaugarea de ingrediente si multa multa imaginatie in alegerea culorilor si crearea modelelor. Confectionarea de lumanari sculptate nu este un lucru usor si nu oricine poate invata acest mestesug, iar faptul ca modelarea acestora este in totalitate manuala, ele sunt unice atat prin siluetele lor cat si prin modul in care radiaza lumina din interior prin ornamentele minutios create. Decorarea acestor lumanari nu necesita podoabe suplimentare, cum ar fi paiete, pietre sau panglici, lumanarea in sine este impresionanta si totul sta in mana celui care o creaza si ii da viata. Durata confectionarii unei lumanari sculptate nu este una de durata, maxim o ora, insa necesita foarte multa rabdare, dexteritare si creativitate. Insa efectul este garantat, vom obtine lumanari sculptate care vor atrage privirile.
Lumanari sculptate manual
Lumanari sculptate – sunt lumanari ornamentale si au la baza lumanarea simpla de parafina, de cele mai multe ori folosinduse parafina si stearina, astfel arderea lumanarii va fi mai domoala si placuta. Pentru baza lumanarii se foloseste o lumanare simpla alba, un fitil si un carlig care o sustine in momentul scufundarilor repetate in parafina de diferite culori. Este foarte important sa se mentina o temperatura optima, nici prea fierbinte dar nici rece si se va face o agitare constanta pentru a impiedica intarirea acesteia. Se alege cu grija o paleta de culori pe care urmeaza sa o folositi si binenteles o succesiune a acestora astfel incat in momentul decupajului efectul sa fie unul uimitor atunci cand se obtin acele minunate lumanari sculptate. Sculptarea lumanarilor si crearea ornamentelor tridimensionale este etapa cea mai complexa, avand mare grija ca parafina sa nu se raceasca complet, 20 de minute fiind timpul in care aceasta se intareste si timpul in care sculptura trebuie realizata. Modelul se realizeaza de jos in sus pentru ca ornamentele de ceara care se decupeaza sa fie usor de controlat si manevrat si pentru ca taierea sa fie mult mai simpla. Daca ceara este mai moale atunci materialul este mai flexibil si trebuie manipulat cu multa grija, insa daca se foloseste un material mai dur este necesar un ritm mai alert de lucru.
Pentru ca aceste lumanari decorative sculptate sa arda cat mai mult timp trebuie sa tineti seama de cateva reguli, se taie fitilul, ramanand cam un sfert inainte de prima aprindere si se lasa sa arda circa 10-20 de minute. Se stinge lumanarea si se scurge ceara topita care s-a format in jurul fitilului. La a doua aprindere lumanarea va arde frumos si va radia in jur frumoasele sale culori. Este indicat sa nu se lase lumanarile sculptate arzand, nesupravegheate, si se recomanda folosirea unei suport sau tavita sub lumanare pentru a nu permite ca ceara topita sa ajunga pe mobila. Trebuie sa avem mare grija atunci cand manevram lumanari sculptate , acestea sunt facute din ceara si se vor deteriora daca sunt scapate sau lovite de suprafete dure, de aceea necesita o atentie mai mare in momentul manipularii. De cele mai multe ori suprafata exterioara este acoperita cu un strat subtire de acrilic pentru a impiedica praful sa se lipeasca de stratul de ceara.
Aceste lumanari sculptate sunt realizate de cele mai multe ori in stil baroc si se foloseste o tehnologie a mesterilor din secolul al XVIlea, iar frumusetea si eleganta lor este asemanata cu cea a obiectelor din portelan, asta pe langa faptul ca arderea lor creaza un efect magic de stralucire. Paleta coloristica este foarte variata si de cele mai multe ori culoarea transmite o parte din sentimentele pe care dorim sa le impartasim. Durata arderii unei astfel de lumanari sculptate este chiar si de 20 de ore, in functie de dimensiunile acesteia. Rezultatele care se obtin in urma crearii unei astfel de lumanari sculptate sunt spectaculoase, insa nu numai petalele frumos modelate si combinatiile magnifice de culori le fac atat de speciale cat si mirosul acestora, in compozitia lor folosindu-se arome cat mai placute si mai delicate.
Lumanari sculptate – cumparate atat pentru decor dar mai ales pentru aprinderea lor la diferite ocazii speciale, craciun, anul nou, marturii de nunta sculptate, la o intalnire romantica sau, de ce nu atunci cand suntem stresati si dorim sa ne relaxam. Impletirea de culori, parfumul acestora, petalele ondulate si lumina pe care acestea o radiaza te vor ajuta cu siguranta sa ai o seara linistita si calda.